News

Właściwości zielonej herbaty

Zielona herbata jest znana i ceniona od wieków. Choć swoją popularność zawdzięcza głównie właściwościom odchudzającym, to trzeba podkreślić, że pozytywnie wpływa również na zdrowie, tak więc z pewnością warto włączyć ją do swojej diety.

Co zawiera zielona herbata?

Herbata zielona występuje w wielu odsłonach. Poszczególne gatunki herbaty różnią się od siebie między innymi smakiem, zapachem, intensywnością, kolorem oraz zawartością kofeiny. Nie warto wybierać herbat najtańszych, szczególnie jeżeli chcemy spożywać je w celach prozdrowotnych. Zdrowe napoje powinny być najwyższej jakości! Zielony napar zawiera mnóstwo drogocennych składników takich jak witaminy B,C, E, K, garbniki, aminokwasy, katechiny, polifenole, mikroelementy typu wapń, miedź, cynk, potas, mangan, fluor. To najzdrowsza herbata na świecie, która wspomaga nasz organizm. Dzięki niej można uniknąć wielu poważnych chorób i dolegliwości, jej pozytywne działanie zostało udowodnione naukowo i nadal trwają badania nad jej właściwościami.

Dlaczego warto pić zieloną herbatę regularnie?

Napój z zielonej herbaty bardzo często jest polecany na odchudzanie, zawarta w nim katechina wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej, hamuje wchłanianie tłuszczów z pożywienia, przyśpiesza proces trawienia. Nie można zaprzeczyć, że jest to doskonała herbata na odchudzanie, dzięki której można pozbyć się zbędnych kilogramów. Oczywiście ma o wiele więcej właściwości wspomagających nasz organizm. Wykazano, że regularne picie zielonego naparu możne uchronić nasz mózg przed różnego rodzaju formami demencji starczej, w tym miejscu trzeba podziękować polifenolom, które łączą się z niebezpiecznymi, szkodliwymi składnikami odpowiedzialnymi między innymi za rozwój choroby Alzheimera, a następnie wraz z nimi się rozkładają. Najprawdopodobniej zielona zdrowa herbata zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów, dzieje się tak za sprawą dużej zawartości przeciwutleniaczy chroniących nasze DNA.

Napary z zielonej herbaty zawierają dużo teiny, która działa na takiej samej zasadzie, jak kofeina przyjmowana wraz z kawą. Teina pobudza nasz mózg do pracy, po jej wypiciu pracujemy wydajnej, mija senność i znużenie, zaczynamy pracować na wyższych obrotach. To nie tylko wsparcie dla mózgu, ale również dla jelit – to dobra herbata na trawienie.

Parzenie zielonej herbaty

Regularnie picie zielonej herbaty będzie dawało wiele korzyści, przy czym trzeba wiedzieć, jak poprawnie ją zaparzyć. Najlepiej sprawdzi się do tego procesu miękka woda, dlatego wcześniej warto ją przefiltrować albo wykorzystać niegazowaną wodę butelkowaną. Do kubka wsypujemy jedną łyżeczkę suszu, który zalewamy wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza (nigdy wrzątkiem!), parzymy ją około 3-4 minut nie dłużej. Warto wiedzieć, że liście zielonej herbaty mogą być parzone wielokrotnie, najlepiej będzie smakować herbata po drugim parzeniu, co więcej będzie bogata w więcej składników mineralnych. Najwięksi smakosze zielonej herbaty podkreślają, że pierwsze parzenie ma służyć eliminacji zanieczyszczeń. 

Jaką herbatę kupić?

Dużą popularnością cieszy się japońska herbata o nazwie gyokuro uważana za jedną z najlepszych odmian zielonej herbaty na świecie. Czemu zawdzięcza takie zaszczytne miano? W przeciwieństwie do innych napojów z zielonej herbaty nie posiada charakterystycznej goryczki. Dzięki temu ma rzesze zwolenników na całym świecie.

Picie zielonej herbaty bez wątpienia bardzo pozytywnie wpływa na zdrowie człowieka, dlatego warto zdecydować się na dołączenie jej do swojego jadłospisu. Oczywiście trzeba pamiętać, aby zachować umiar w jej spożywaniu, inaczej możemy doświadczyć takich dolegliwości jak senność, niepokój, zaburzenia snu czy problemy żołądkowe.